Astrofotoğrafçılık Çekim Tekniği - Büyüteç

En Son Yayınlar

1 Mayıs 2018 Salı

Astrofotoğrafçılık Çekim Tekniği

Astrofotoğrafi'de dört farklı fotoğraf(lar) çekilerek birleştirilir. Bu fotoğraf türlerine göz atalım:

1-Light Kareler: 

Gök cisminin asıl görüntüleri. 

Bu görüntüleri çekerken genellikle olabildiğinde uzun, düşük iso ayarlarını kullanmakta fayda var. Fotoğraf makinamızın izin verdiği en az noise içeren iso değerini buradaki siteden ya da internetten araştırarak bulabilirsiniz. Mesela benim kulladığım Canon 100D  modelininki şöyle;



Dynamik Range Nedir?Sensör yüzeyinin algılayabileceği parlaklık aralığıdır. Bu değer arttıkça hem sönük hem de parlak bir cismi kaliteli bir biçimde görüntülenebilir.

Bu sebeple makinamızın en yüksek dynamics range aralığına imkan veren en yüksek iso değerini tercih edebiliriz. Bu sebeple ben İSO400 ya da İSO800 de çekimler yapacağım.

Pozlama zamanını belirlemek ise biraz denemeye bağlı söyle ki 4-5 sn lik pozlamalarda yıldız izi genellikle oluşmazken daha yüksek pozlamalarda yıldız izi oluşur. Bunu engellemek için takip sistemli kundağa ihtiyacımız var. Kutup ayarı düzgün yapılmış bir takip sistemi ile gayet güzel fotoğraflar elde edilebilir.



500 kuralı:  Genellikle uygun pozlama değeri odak değerinin 500'e bölünmesi ile elde edilir. f=18 mm ise uygun pozlama=  500/18=28 sn 'dir. Bu süreninin üzerinde pozlama yaparsak yıldız izi oluşur. İstenmeyen bir durum gibi görünse de böyle bir çekim tekniği de vardır.


2-Dark (Karanlık-Siyah) Kareler:

Objektif kapalı çekilen görüntüler. 
Light karelerle aynı poz süresi ve iso değerine sahip çekilmeli.
Light kareler nasıl çekildiyse dark kareler de öyle çekilmeli tek fark objektif kapalı olmasıdır.


NOT: Bu karelerin hangisinin kaç tane çekilmesi gerektiğini düşünebilirsiniz. Buna Astrofotoğrafçılık: Görüntülerin İşlenmesi
 isimli yazımda değindim.


Dark kerelerin amacı şudur. Sensördeki hatalardan dolayı oluşan ışık noktalarını çıkarmak için kullanırız. Aynı şekilde uzun pozlamalarda ısınan sensör fotoğrafta aslında olmayan parlak noktacıklar oluşturur. 
Bu sebeple ısının etkisini yok etmek için CCD sensörlerde soğutucu fan bulunabilir.
İşte dark kareler orjinal light karelerden çıkarılarak bu şekilde oluşulan sahte yıldızlardan kurtuluruz.

Aşağıda Canon çeşitli modellere ait dark kareler görülüyor.
İSO1600 ve 5dk lık pozlama sonunda oluşan dark kareler
Dikkat ederseniz 450D, 550D ve 1100D modellerinin daha az parlak nokta oluşturduğunu ve dolayısıyla daha iyi performans sergilediğini söyleyebiliriz.

3-Bias (Offset) Kareler: 

Objektif kapalı ve en düşük pozlama süresiyle (1/4000 sn gibi) çekilenler fotoğraflardır.
Kameramızın çipindeki algılayıcılar aynı şekilde yapılmış olmalarına rağmen ışık algılamaları farklı olabilir. Bu hatadan kaynaklı yanlışlıkları orjinal fotoğraftan çıkarmak da light karelerimizi daha güzel hale getirecektir.

4-Flat (Düz) Kareler : 

Bilgisayar ekranına beyaz renkli sayfa açılarak çekilen kareler. (Objektif içinde ya da ışık yolundaki tozların oluşturduğu lekeleri gidermek için)
Işık  yolundan geçen ışık çoğu zaman sensörü eşit derece aydınlatmaz. Genellikle orta kısımda parlak bölge, kenarlar ise nispeten koyu olur. İşte bu hatayı görüntüden çıkarmak için flat karelere ihtiyacımız var. Çekilen fotoğraflarımızın orta kısımda aydınlık bölge kenarlarında ise karanlık yerler elde etmemiz gerekiyor.
Aşağıda örnek bir flat kare görülüyor.

Bu çekimde kamera hareket etmemeli ve odak bozulmamalıdır. Pozlama süresiyle oynayarak buna benzer görüntü elde edene kadar denemeliyiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder